Contact Us for a Free Estimate
714.458.2108 / 949.458.2108

Thursday, February 2, 2017

From Traditional to Transitional In Newport Beach

APlus was contracted by these Newport Beach homeowners to take their property and turn it from a home that was outdated and traditional into one that felt updated, fresh, with hints of modern design and a space more suited to the lifestyle needs of the family who lives there.
Before: The Main Level
While APlus worked on entirely reworking most of this Newport Beach home during this full-scale remodel, one of the biggest undertakings of the project centered around the lower level of the home. The Newport Beach home featured scenic views and natural light, but the floorplan was inefficient and felt cramped and blocked.
When you first walked into the main level of this home the layout was disjointed and lacked any kind of flow. The family room, while set against the backdrop of large sliding doors offering great views, was entirely traditional in its design, and separated from the dining room by a pony wall.
The walls in the family room featured ornate, traditional cabinetry and a fireplace was the focal point, while the television was tucked away in a corner that made it difficult to see. There were heavy moldings throughout that seemed to bring the ceiling downward in the family room as well.
While the space wasn’t necessarily small, it felt very cramped since it was disconnected from the rest of the main living areas of the home.
The original design before the APlus remodel in this Newport Beach home was anything but an open concept.
Looking toward the rest of the home from the family room, there was a small hallway and an attached dining room with only a doorway leading to the kitchen.
Each nook of the home seemed to stand on its own, rather than working together or offering functional flow.
The kitchen was similarly disjointed and as lacking in flow as the family room and dining room. A peninsula jutted out from the wall, and that wall served to obstruct the views to a connected sitting area. Another peninsula also separated areas of the kitchen, and the overall usable space in the kitchen was limited.
The cabinet layout and floorplan felt choppy, storage was limited, and there were no sight lines from the kitchen to the rest of the main level. Since there were no views to the much brighter family view, the kitchen felt dark and cumbersome.
White appliances and light wood cabinets were also part of the original kitchen design before this Newport Beach remodel.
Before: The Bathrooms
Along with a complete remodel of the main level of this Newport Beach home, APlus also took on the task of modernizing the bathrooms.
Each of the bathrooms felt outdated and lacking in a general design direction. For example, the in the bathroom belonging to the daughter, there was a standard-grade tub surrounded by yellow square tile, and on the floor was contrasting black tile. The vanity was also standard builder-grade, and there was nothing truly distinctive or modern about the bathroom.
bathroom after remodel
Walking into the master bathroom, the space felt spacious but incredibly outdated. The area with the sinks and bathtub was carpeted, the cabinet style of the vanities and storage was again ornate and overly traditional, and above the corner-set tub, there was a stained glass-style window.
bathroom remodelbathroom sink bath tub remodel
The tub location in the corner of the bathroom actually took up a lot of unneeded space because of the built-in surround, and that space could have been used more efficiently.
bath remodelbathreoom remodel
The shower was relatively small and closed-in, as was the shower in the other bathroom remodeled by APlus.
The goal with all of the bathrooms was to first and foremost update the spaces, but also to maximize their functionality and efficiency.
The Main Level Remodel
The most critical aspect of this Newport Beach remodel was opening up the main level and creating a usable open-concept floorplan. It was important to eliminate unnecessary walls, break down barriers to sight lines, and just make a flow on the main level that felt less restricted and broken up.
With that in mind, in the family room, APlus removed the walls dividing the space from the dining room, and also removed the hallway and walls separating the kitchen from the rest of the home.
remodelreodel kitchen dining room
The old cabinetry and built-ins were removed and replaced with stylish, custom espresso built-in shelving and cabinets for additional hidden storage.
The combination of custom built-in shelves and cabinets in and espresso finish flanked a newly redesigned fireplace with tile in a color called “Acid Wash White Oak.” Also becoming a hub of entertainment in the family room, the TV hangs above an inset modern gas fireplace.
In the corner of the family room is a designer wet bar, perfect for entertaining and enjoying the views of the space. The wet bar includes a Discovery Wine Dispensing System from Dacor and an under counter gourmet ice machine from Scotsman.
Post-remodel, the homeowners, can now see directly into their dining room and kitchen and vice versa, with no interruptions.
The Kitchen
The kitchen was a significant undertaking in this Newport Beach home remodel project. The homeowners wanted a transitional design that felt modern, but at the same time warm and inviting.
kitchen remodelkitchen remodel
An expansive island was added to the center of the kitchen in the new design and it is surrounded by an abundance of perimeter cabinets, both upper and lower, for plenty of storage. Between the living and family room is a dining area, but there’s also seating for at least four at the large island.
High-end appliances were used in the kitchen and include a stainless steel Wolf gas range and a 48-inch Sub-Zero stainless steel side-by-side refrigerator with a dual refrigeration system, three adjustable, spill-proof glass shelves, and a glass door.
kitchen before remodelkitchen after remodel
A Wolf warming drawer was introduced in the kitchen design as was an incredible large-capacity wine storage unit. This Sub-Zero Wine Storage unit features pullout shelves capable of accommodating bottles, half bottles, and magnums.
The perimeter cabinets in this Newport Beach kitchen are single-panel Shaker-style cabinets in Straight White, which feels fresh and clean. Several of the cabinets also feature a glass inset for display purposes.
The island, which is really the focal point of the kitchen features a white waterfall-edge stone top and more built-in storage.
Oversized light-colored glass tile is used as a backsplash, while a bit of drama is added to the kitchen design in the form of the glass pendants hanging above the island.
Recessed lighting runs throughout the entire main level keeping the space feeling airy and the ceilings feeling high, and there is seamless wood plank flooring in a shade of rich brown that also runs throughout.
Also to the side of the kitchen, a cozy breakfast nook area was seamlessly added, set against a large picture window.
The Master Bathroom
Prior to this Newport Beach remodel, the master bathroom, while large, was overly outdated. The primary objectives in the redesign were to maximize available space, add storage and of course just breathe new life into the design.
bathroom remodelbathroom remodel after
This was accomplished in several ways. First, APlus designed and built custom cabinetry throughout. As in the kitchen, these cabinets are Shaker style in Straight White, and the countertop is an Absolute Black Honed Granite, for a dramatic juxtaposition. The countertop features a 1 ½-inch Mitered Square Edge, and the backsplash features Eleganza Tile in Liquid Latte with Custom Oyster Gray grout and the smallest possible grout lines.
bartroom remodelbathroom remodel
The wall tile in the shower is Concrete Argentino, while the soap niche detailing matches the mirror backsplash. The walk-in shower was expanded and a seat was added as well.
Also in the master bath, a stunning standalone soaking tub was added against a large window, rather than being located in the corner as it was in the previous design.
bathroom before remodelbathroom after remodel
In the daughter’s bathroom again cabinets are Straight White in color and feature a slab door style design, while the countertop is Pental Coastal Gray, with a 1 ½-inch Mitered Square Edge. The backsplash includes 4 inches of countertop, and the shower wall tile in this bathroom is 12x24 Bianco with a horizontal, straight install.
The home’s office bathroom features Eleganza tile in Fabrique-Silk and shower wall tile in Delorean Grey.
In addition to beautiful, chic and artistically-inspired tile work and simple color palettes consisting of a combination of light cabinetry with darker tile and countertops, each of the bathrooms in this home has unique features such as an Elixir wall-mounted electric makeup mirror with high-output LED lighting.
There were even items selected with the help of APlus to include in the laundry room, which was redesigned, including the Electrolux front load washer and dryer pair. APlus also added a quartz countertop with a square edge in the laundry room as part of the design.
The family who lives in this Newport Beach home will be able to maximize their time spent outdoors thanks to the addition of items such as a Wolf 36-inch outdoor grill with burners and infrared sear zone.
Overall, APlus worked to achieve a few big goals in this Newport Beach remodel. First, we wanted the homeowners to be able to enjoy the views their home affords them, as well as plenty of natural light. We wanted their home to feel like a modern oasis that still balanced elements of transitional design for livability and comfort. The home now reflects a space that’s perfect for entertaining and relaxing, where each and every detail has been carefully selected to reflect the personal style but also the lifestyle of the people who live there.

Tuesday, November 1, 2016

Luxurious Transitional Remodel in Dove Canyon

For the Maihens, residents of Dove Canyon, their previous kitchen design had some fundamental problems. First, it was cluttered. There wasn’t a lot of storage space, and there was also a dining table located in the kitchen that obstructed access to the majority of the cabinets that were originally there.
The layout and flow of the kitchen were limited not only by this table but also by the location of the peninsula bar.
The edge profile of the countertop and the carved detailing led to an overly traditional feeling in the kitchen, whereas the homeowners wanted to move toward a design that was more transitional. A small workspace was located beside the bar, with a single desk that felt a bit out of place.
Dove Canyon kitchen before remodel Dove Canyon kitchen remodel
The previous pantry was incredibly cramped, and with basic shelving, it was difficult to locate items not on the front row.
The finishes and design details of the kitchen were also relatively outdated, including the tiled flooring and the basic white cabinets. There was a bar in the previous design, but it didn’t offer seating space, and it was more ornamental than functional, as there was no storage beneath it.
A New Layout
The first part of this Dove Canyon kitchen remodel involved a change in the layout. The peninsula bar was removed, and the kitchen was opened up to create a streamlined, vertically open floorplan. The differentiation in the various sectors of the kitchen was removed as a result, and there became a nice traffic flow throughout, all of which was centered around the expansive island that became the central focal point of this Dove Canyon kitchen.
Dove Canyon kitchen remodel Dove Canyon kitchen remodel
The entire space was pulled outward to create a better sense of flow with the living area as well. Where there was once the desk, instead the wall was designed to be continuous, and a bar area was added here. The bar includes floating open shelving in a contrasting dark shade of wood and a stacked stone-style backsplash. Accent lighting was added to highlight the details of this custom bar, and bottom shelving is the same as what’s found in the main area of the kitchen. Beautifully detailed moldings surround the bar, and frame the wide entryway.
bar remodel bar remodel
The living area includes the same richly colored plank flooring found in the kitchen, as well as a fireplace redesign and a built-in shelving and entertainment center.
There’s a seamless flow between these areas as a result. Recessed lighting was added throughout, and the ceiling was raised, to make level and continuous, which is something it previously wasn’t.
White Transitional Cabinets and Countertops
In the primary area of the kitchen, it was all about capturing the essence of a truly transitional design, which includes beautiful white cabinetry. The custom APlus cabinetry replaced the existing cabinets, which were standard white.
remodel after remodel
Now the kitchen includes maple Shaker Nadia cabinets in Swiss Coffee. The Bremen hardware includes horizontal handles on base drawers and vertical handles on the base cabinet doors.
Dove Canyon kitchen remodel Dove Canyon kitchen remodel
The kitchen island includes a traditional horizontal area, adjacent to an expansive vertically extended built-in dining area, topped with the same white stone used on the rest of the kitchen’s countertops. It includes seating for about eight people and is a beautiful addition that can be utilized not only for dining but also as a general workspace.
The Ceco double bowl under mount sink sits beneath a large bay window, and the brick-style backsplash runs around the perimeter of the kitchen, while above the range is a herringbone gray and white tiled detail.
The appliances include a GE Monogram built-in fridge, and a Daco 30-inch range, while the custom-built bar includes an Avanti wine fridge.
To replace the once tight and cluttered pantry, built-in cabinet pantries were created, ensuring the space feels sleek and continuous. All the cabinets extend to the ceiling where there are high-end moldings, and above the upper cabinets flanking the range there are inset glass panels with accent lighting.
custom entertainment center kitchen remodel Dove Canyon custom cabinets custom cabinets custom kitchen cabinets custom kitchen cabinet Laundry room remodel

Tuesday, October 11, 2016

Ocean View San Clemente Kitchen Remodel

Before
Before the kitchen redesign of this home in San Clemente, the first thing you would notice were the spectacular ocean views. It was a beautiful space, in terms of the views, and from the glass doors across from the kitchen bar, you felt as if you in an oceanfront resort.

Unfortunately, the design of the kitchen itself didn’t reflect a similar sense of beauty and luxury.
One of the biggest problems in the kitchen design was the cabinets. They were outdated, with a traditional single-panel inset design. The cabinets not only lacked originality and dated the entire kitchen, but they also had add features and gaps that could have been used for storage, yet went unused in the previous design.

The kitchen countertop was a cream color that felt inexpensive and similarly dated, and the overall design and finishes found in the kitchen simply didn’t reflect the beauty and luxuriousness of the views afforded by the placement of the kitchen.
The before design also featured a dropped ceiling, and a kitchen sink that was set in the corner, which seemed to obstruct the workspace and limit the overall counter space.
Before kitchen remodelkitchen remodel Orange County
Adjacent to the kitchen was an area that was largely under-utilized in the previous design. There was also an odd pony wall between the kitchen and living area that felt obstructive and unnecessary.

The Kitchen Redesign

The goal of this San Clemente kitchen redesign and remodel was to create a space that felt updated, stylish, elegant and also worthy of the stunning views that define this home.
First, the ceiling was raised and designed so that it was all level, removing the dropped ceiling that created a feeling of less space. With the higher ceilings, the kitchen already felt grander and more open. The pony wall was also removed, and the overall layout of the kitchen became a U-shape, rather than the angular design previously found in this San Clemente kitchen.
Kitchen remodelCustom kitchen remodel
This Orange County kitchen design focused not only on incorporating custom cabinetry and high-end finishes, but also maintaining clear sight lines to maximize the ocean views.

The kitchen cabinets designed and built by APlus feature a Craftsman door style, with Sonora molding. The upper cabinets feature some faux glass doors, and the cabinets are constructed of maple with a Pure White finish. The cabinet design also includes 3 ½-inch cove crown molding.
The countertops feature slabs of gray and white quartzite, with a sleek, streamlined 1 ½-inch square mitered edge.

Behind the range and stainless steel hood there is a unique feature, which is a custom backsplash created with dandelion-patterned tile. It adds a bit of visual distinction and contrasts with the fresh, white subway tile backsplash that surrounds the perimeter of the rest of the kitchen.
San Clemente kitchen remodelSan Clemente kitchen remodel
Dark hardwood flooring adds just a bit of traditional elegance to an otherwise relatively modern kitchen.

An expansive farmhouse kitchen sink was placed so that it offers direct views of the ocean.
Sink replacementFarm house sink
Adjacent to the kitchen a built-in banquette was added, to infuse more seating than just having the bar. Also added was a custom wet bar area, with a prep sink and additional storage.

Appliances included in this high-end San Clemente kitchen remodel include a 48-inch SubZero refrigerator, a 36-inch Wolf cooktop, and a Native Trails prep sink. There’s also a Kings Bottle beverage center and a stainless steel canopy hood over the range.
kitchen before remodelSan Clemente kitchen remodel
The overall look of this San Clemente kitchen is now one that’s completely custom, luxurious, and still takes into account the importance of the view. It makes a perfect place for entertaining, or simply relaxing and taking in the ocean laid out before you.
San Clemente kitchen remodelSan Clemente kitchen remodelSan Clemente kitchen remodel